Den viktigste nobelprisen

Liu Xiaobo. Årets nobelpris ble tatt godt imot – nesten litt for godt. Nettopp kontroversene fortalte oss at Xiaobo-prisen var den viktigste nobelprisen noensinne.

Image

(Publisert i Aftenposten, 7/11/2011)

Fjorårets nobelpris til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo har også hatt en pris for Norge. De kinesiske reaksjonene har vært sterke og ser ut til å fortsette over ett år senere. Politiske møter er blitt avlyst. Næringslivet har møtt mange stengte dører, i noen tilfeller måttet legge ned eksport.

Til dels har reaksjonene vært parodiske – enda mer enn ventet. Landet som har basert sitt styresett på eventyrfortellingen om kommunismen, ville ikke engang ta imot felespilleren som også er «in love with a fairytale». Men ikke minst har reaksjonene vært kontraproduktive. Å nekte Aftenposten-journalist og tidligere Kina-korrespondent Kristoffer Rønneberg visum er en dårlig måte å bevise at landet ikke har noe skjule.

Nå vil norske myndigheter videre. Politisk dialog og handelssamarbeid skal gjenopprettes. I en kronikk i Dagens Næringsliv 11. oktober strakk derfor utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut, ikke bare én, men to hender til Kina og til norsk næringsliv. Språket er endret etter ett år. Fra å ta kinesiske reaksjoner «til etterretning», tar en nå de samme reaksjonene «på alvor».

Diplomatisk C-moment

Det er et diplomatisk C-moment å kritisere Kina for menneskerettighetsbrudd, samtidig som en opprettholder gode handelspolitiske forbindelser. Selv nobelprisvinner Barack Obama sliter med å uttrykke mer enn stotrende festtaler i sin Kina-tilnærming. «Uncharacteristic of a great country» var den forsiktige formuleringen da Liu Xiaobo ble fengslet for snart to år siden. Støre, Obamas retoriske lærling, har en ekstra utfordring i at det er hans nasjon som deler ut Nobelprisen. Og at komiteen har en leder som tilhører visepresident Joe Bidens retorikkskole.

Noen som husker Jens Stoltenberg før 22. juli? Før han sa alle de rette tingene på alle de rette stedene og loset landet gjennom sorgen. Den gang han snakket mer ekspedisjonssjefaktig enn landsfaderaktig, og ristet oppgitt på hodet over dem som ikke helt forsto handlingsregelen. Men hva var egentlig hans politiske prosjekt? Politiske prosjekter har aldri vært mangelvare for Jagland. Da Stoltenberg ble Arbeiderpartiets leder var han «kommunikatoren», som skulle erstatte Jaglands norske korthus av velmenende politiske prosjekter.

Det er ikke uten grunn at det var Jagland som kronet uttrykket «satte ned foten og sto på den». Noe som ble bevist i det fullstendige fraværet av forståelse overfor dem som mente at det var best om Obama mottok fredsprisen etter at han hadde utført alle de gode gjerningene Jagland var overbevist om at han skulle utføre. Men også da han kompenserte den Oscar-aktige utdelingen til Obama med ikke bare en av de beste, men også en av de modigste nobelprisene noen gang. Og fant motivasjon til prisen i nettopp det direkte presset fra Kina i forkant.

Nobelkomiteen må endres

Den norske strategien til nå har vært å vise til den uavhengige Nobelkomiteen, men hele tiden koordinere med EU og USA slik at de tok sin del av ansvaret ved eksplisitt å be om Xiaobos løslatelse. Det reiser to utfordringer: En kan mistenkes for ikke å leve seg nok inn i den menneskerettighetssituasjonen som de fleste nordmenn nå er mer enn klar over. Bortsett fra assorterte kjøpmenn, med Stein Erik Hagen i spissen, som mener at mer enn en halv million dissidenter i fengsel til og med kvalifiserer Kina til nobelprisen.

Den andre utfordringen er at det faktisk er gode grunner til at Kina ikke tror på at Nobelkomiteen er uavhengig av norske politiske myndigheter. De, og andre kritikere, blir tildelt unødvendig gode argumenter. Komiteens leder var tidligere enn del av en makttrio bestående av den nåværende statsministeren og utenriksministeren. Komiteens medlemmer består av tidligere stortingsrepresentanter, som igjen reflekterer dagens politiske sammensetning av Stortinget.

Det er mer enn på tide å endre komiteens sammensetning. Nobels testamente snakker om at medlemmer skal bestemmes av Stortinget, ikke at de må ha sittet der. Ta derfor bort dette privilegiet for avdankede stortingsrepresentanter og ta med flere fageksperter. Inkluder også noen utlendinger, for eksempel én eller to tidligere nobelprisvinnere. Elie Wiesel eller Nelson Mandela hadde ikke vært like lett å harselere over i mediene.

Kinakritikk må opprettholdes

Det er politisk fornuftig av Støre å søke politisk og økonomisk forsoning med Kina. Norsk næringsliv har hatt grunn til å forvente støtte fra Utenriksdepartementet, som systematisk oppfordrer dem til å operere i politisk utfordrende nasjoner. Det sikrer blant annet at det aktuelle landets innbyggere ikke blir isolert fra verdenssamfunnet.

Men det må ikke forlede noen til å tro at det norske skiftet skyldes forbedringer i Kinas menneskerettighetsarbeid. Vestlige politikeres høflighetsfraser om at kinesiske myndigheter har dratt millioner ut av fattigdommen endrer ikke det faktum at retten til å si hva en mener uten å risikere fengsel bare ville forsterket denne utviklingen.

Det budskapet må også norske myndigheter sørge for at kinesiske myndigheter er klar over. Vi trenger på ingen måte å være det første landet i Europa som signerer en omfattende frihandelsavtale med Kina. Og Alexander Rybak ser ut til å ha godt av en pause i all turneringen.

Dersom Martin Tranmæl var et «bål av vilje», er Thorbjørn Jagland en ukontrollert bråtebrann. Som leder i Nobelkomiteen er han blitt et énmanns-FN, som gjennom å gi bort en liten eske med en gullmedalje inni, innbiller seg at han kan forandre verden. Men å forvirre en stormakt og provosere en annen, er den minste bekymring om han samtidig klarer å realisere den innbilningen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s