Hvis det ser ut som krig, høres ut som krig og føles som krig – så er det krig

Var norske politikere så opptatt av å ta mobilbilder i Oslo rådhus at de ikke fikk med seg Obamas Nobeltale? Mannen som fikk en verdens fremste pris for fred, snakket nesten bare om krig. Om hvordan den grusomme menneskelige tilstanden krig i noen tilfeller også kan være rettferdig. Snart et halvt år senere er det fortsatt ikke politisk mulig engang å bruke ordet krig i norsk Afghanistan-debatt.
Den amerikanske og afghanske hæren på patrulje sammen. (Flickr/CC/The U.S. Army)

Det finnes to typer krig. Rettferdig krig og urettferdig krig. Norske politikere bør snarest legge bort sin legalistiske tungekløveri og begynne å forklare hvorfor krigen i Afghanistan er en rettferdig krig. Drapene på fire norske soldater, samtidig som NATOs øverstkommanderende sendes hjem, er en god anledning. Først da får vi den Afghanistan-debatten Norge fortjener. 

Selvsagt skal Norge ha en rolle i å sikre freden i Afghanistan. Dette innebærer både sivil norsk innsats gjennom FN og EU, og det innebærer militær innsats gjennom NATO. Det bør heller ikke være noen tvil om Norges politiske motivasjon for å bli værende i Afghanistan. Den er godt begrunnet av regjeringen.  

Norges rolle
Det bør heller ikke være noen tvil om at Norge har en strategisk rolle i både den sivile og militære delen av den internasjonale innsatsen i landet. Og at nordmenn hver dag risikerer livet for det Faremo selv beskrev som «sikkerheten til det afghanske folket og trygghet for oss alle» – og ikke for å sikre naturressurser eller for å kvittere ut allierte forpliktelser. 

Alt bør ligge til rette for en åpen, offentlig debatt om rettferdigheten av Norges rolle i krigen i Afghanistan. Det er ikke tvil om Jonas Gahr Støres personlige engasjement. Utenriksministeren har gjort Afghanistan til sitt kanskje viktigste politiske prosjekt, delvis gjennom tilfeldighetene som satte ham i sentrum for terroraksjonen på Serena Hotell. Forsvarsminister Faremo har åpnet opp sitt departements kommunikasjon, ikke minst i forhold til Afghanistan, og vist evne til raskt å snu seg rundt når det har blitt reist tvil om hennes engasjement

Juss vs. politikk
Det er på tide å invitere offentligheten inn i debatten. Gi befolkningen tilgang til de ordene de trenger for å beskrive en situasjon hvor unge nordmenn, side om side med afghansk politi og soldater, setter livet i fare rundt hver sving. En av de første gjerningene til ny statssekretær i UD, Espen Barth-Eide, var å publisere en forklaring på hvorfor Norge ikke er i krig

Det folkerettslige resonnementet er selvsagt juridisk logisk og kan spores til Genèvekonvensjonene fra 1949. Leder i Generaladvokatembetet, Arne Willy Dahl, som utgjør den militære påtalemyndigheten i Norge, har gode juridiske argumenter for det samme her

Bruk gjerne disse resonnementene i rettssalen eller i korridorer hvor Genèvekonvensjonenes formuleringer ruller like lett på tungen som fiskeeggene i kaviaren. Men skill juss og politikk. For sørgende soldater, pårørende, journalister og deres lesere er det stor fare for at dette blir semantikk. 

Krigskorset
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen ville for fire år siden gi krigskorset til den nå avdøde soldaten Trond Bolle. På Dagsnytt 18 i går viste han til poenget om at Norge folkerettslig sett ikke er i krig, men at dette «er et viktig poeng i noen sammenhenger, men den rene formalisme i denne sammenheng». Siden det er det tatt en avgjørelse på at krigskorset kan gis, det bør reflekteres i begrepene politikerne bruker i den offentlige samtalen. 

Barth-Eide skriver at det er «på ingen måte noe ønske om tilsløring som ligger bak vår måte å snakke om dette på». Vel, om det allikevel er slik det oppleves av store deler av offentligheten, så hjelper det ikke hva de opprinnelige ønskene var. Når statssekretæren videre skriver om soldatene at «Det er svært viktig for oss at vi viser dem den respekt og anerkjennelse de har krav på – og en av måtene vi gjør det på er å beskrive operasjonen som akkurat det vi mener at den er.» Hva med å beskrive den som de mener at den er?  

Ord betyr noe
I sin Nobeltale skildret Obama USAs krigsinnsats i verden og begrepet rettferdig krig på en moralsk og menneskelig måte. Jeg vil gjerne høre regjeringen gjøre det samme. Kall det en krig. Si at Norge deltar i en krig. Ord er viktig. De galt valgte ordene, ikke ordrene, felte nettopp selve sjefen for NATOs Afghanistan-innsats, General McCrystal. Som en viss Nobelprisvinner en gang sa: «Don’t tell me that words don’t matter».  

Det er viktig for det norske samfunnet at debatten om Afghanistan er så åpen som mulig. VGs Hanne Skartveit har nylig skrevet flere gode saker om manglende anerkjennelse av norsk krigsinnsats. Det fikk Faremo til å snu i medaljesaken. Dagbladets Marie Simonsen twitret for tre dager siden: «Selvfølgelig reiser fire unge menneskers død spm om hva de døde for.» Det bør også framkalle en politisk reaksjon.  

Diplomatisk spill?
Fram til i fjor, jobbet jeg tre år med EUs utenrikspolitikk ved Den norske EU-delegasjonen i Brussel. Blant annet med Afghanistan. Flere ganger holdt jeg foredrag for norske krigsskolesoldater. En gang kom en av kullets lærere bort til meg etter foredraget. 

Hun sa: «Du snakker mye om storpolitikk og stormaktenes strategiske spill i verdens konflikter. Husk at flere av våre soldater skal sendes til disse konfliktene. Det er viktig for deres motivasjon når de er i felt at de ikke føler seg som brikker i et diplomatisk spill, men som mennesker som hjelper mennesker.» Jeg håper jeg har lyktes bedre denne gangen. 

Krigen i Afghanistan handler om mennesker som hjelper mennesker, men også om mennesker som dreper mennesker. Hvordan det utrolig nok også kan være en måte å hjelpe på, er nødvendig for oss å snakke om.


2 kommentarer om “Hvis det ser ut som krig, høres ut som krig og føles som krig – så er det krig

 1. For at det skal kalles en krig, må en av partene faktisk stille en krigserklæring på banen. Det er ikke skjedd i denne situasjonen, altså er det ikke krig, slik definisjonen av dette ordet er.

  Det er heller ikke fra USA’s side i denne tid erklært krig direkte mot noen land. De har kun erklært krig mot terror. Dermed kan ikke ordet brukes her heller. For terror er jo ikke et land.

  Norsk : krigserklæring
  USA : A state of war eller Declaration of war

  Siste krigsstatus fremsatt av FN’s Security Council Resolutions :

  Resolusjon 678 som beskrev en autorisasjon for krigserklæring mot Irak i 1991.

  Resolusjon 1483 som la grunnen juridisk for UK og USA for en krigstilstand mot Irak i 2003. Men dette var ingen direkte erklæring som den i 1991.

  USA har sin USA PATRIOT Act, som er godkjent av Kongressen. I denne ligger dette ikke anledning for å erklære krig mot stater som bryter eller på annen måte bistår til terror.

  Krigen i Afghanistan er ikke sanksjonert av FN’s Security Council Resolutions, men den er det av ISAF – International Security Assistance Force. Dette er en del av NATO. ISAF var FN’s «baby» i starten, men ble overtatt av NATO i 2003. Dermed er det ikke grunnlag for å kalle dette krig heller.

  Når en nasjon godtar en fremmed makt til å bistå i en kamp mot noe, så blir det en koalisjon av enten militære eller polisiære styrker.

  Med andre ord, er det en konflikt i Afghanistan og Irak er okkupert.

  Hvis ord er viktige da.

 2. Bra skrevet, den norske politiske debatten, eller fraværet av sådan, forblir latterlig.

  Herlig eksempel fra krigsskolen, det ville jo være svært demotiverende om den realpolitiske virkeligheten skulle bli åpenbart for naive norske soldater in spe. Tragisk vittig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s