Krig er ekkelt

Paradokser i pressen er mer paradoksale enn de fleste andre paradokser. Til nå har det vært vanskelig for en norsk politiker å artikulere at Norge deltar i krig. Før Dagbladet ga Faremo en pr-messig gavepakke.

(Wikicommons/ISAF Headquarters Public Affairs Office)

Etter flere uker med norske mediers hyllest av Obama sin Nobel-tale om rettferdig krig, virket krig nesten litt urettferdig når en endelig fikk se det på ordentlig.

I beste sendetid viste TV2-nyhetene norske soldater i krig. Med kameraer på hjelmen ble det kringkastet bilder av norske soldater som kjempet mot afghanske opprørere. En soldat bryter ut «Lekkert!» når en norsk granat treffer fiendens stilling.

På lederplass 3. januar skrev Dagbladet: «Nå er det kanskje forståelig at en norsk soldat reagerer med et slikt utrop i en dramatisk situasjon, men det er desto merkeligere at Forsvaret – som kontrollerer det meste av nyhetsformidlingen rundt det norske militære nærværet i Afghanistan – lot dette slippe igjennom. Dette var ikke lekkert, det var ekkelt».

Dagbladet er ekkelt
Krig er ikke «bærre lækkert». Krig er ekkelt. Det var også Dagbladets leder. Med én, eneste setning har Dagbladet tildelt Forsvaret en pr-gave. Forsvaret er – per nå – mer åpen enn Dagbladet om krigsskildring i Afghanistan. Det er fristende å spørre: Hva ville Carsten Thommasen, som måtte bøte med livet i sin sannhetssøking i Afghanistan, sagt til dette?

Tilfeldigheten ble hjulpet av at en klartenkt mediekontakt i Forsvaret som hjalp en offensiv Gerhard Helskog til et scoop.  FD har over tid vist en åpen og imøtekommende linje på sosiale medier som Twitter og danner slik skole sammen med UDIs leder Ida Børresen.

Selv de som er i ”the bad news business”, og har som jobb stadig å presentere negative nyheter, har alt å vinne på åpenhet. Å presentere sine egne dårlige nyheter, viser i verste fall handlekraft. Og om en ikke selv presenterer sine egne dårlige nyheter, kan en være sikker på at noen andre gjør det for en.

En realpolitisk forsvarsminister har utnyttet situasjonen. I sin tale i Oslo Militære Samfund 4. januar slår forsvarsminister Grete Faremo fast at hun vil følge en åpenhetslinje. 

Rettferdig krig på norsk
Etter Obamas Nobel-tale skrev jeg at han holdt talen Stoltenberg eller Støre burde holdt for å rettferdiggjøre Norges mindre omtalte deltakelse i sin egen krigføring i verden. Obama skildret USAs krigsinnsats og begrepet rettferdig krig på en moralsk og menneskelig måte. Obamas kommunikasjonskløkt ligger i at han utfordret potensielt negative spørsmål – enten det er krig, den ivrige pastoren sin eller narkotikamisbruk i studietiden.

Nordmenn dreper også og blir også  drept i krigen for freden i Afghanistan. Forsvaret har tatt en ansvarlig posisjon. Tilfeldighet bidro til å skape denne posisjonen. Og tilfeldigheter kan bidra til å frariste den. Med mindre det arbeides systematisk for å konsolidere posisjonen fra Forsvarets side.

En som skriver at han er stasjonert i Afghanistan postet denne kommentaren på Helskogs blogg:  «Jeg var en av de her nede som faktisk lurte på om vi ikke burde klippe bort den kommentaren. Jeg er UTROLIG glad for at det ikke ble gjort, når jeg ser den debatten dette har utløst, og alle de høyst uventede støtte erklæringene vi har kunnet lese på nett.» og  «La det være helt klart at er det noe de langt fleste av oss er for, så er det vesentlig større grad av åpenhet. Jeg håper bare at denne debatten har bidratt til å gjøre det lettere for oss å «selge inn» til pressen ALLE sidene av det vi gjør og opplever her i Afghanistan».

Tankevekkende.


4 kommentarer om “Krig er ekkelt

  1. Er ikke enig med deg jeg. Krig er ekkelt ja, men dessverre nødvendig. Eller mener du seriøst at vi bør trekke ut alt og gi landet tilbake til taliban? Men alt det medfører av godt og ikke minst ondt? Dette hadde ikke vært noe problem for meg, tvert i mot. La de ordne opp selv. Men hva med fremtiden? Tror du disse taliban gutta vil gi seg med afganistan? Tror ikke jeg… Gir vi oss nå så står pakistan for tur og når de går overende står India for tur og når india er tatt har taliban såpass store resusser at vi kke lenger er trygge noen steder for disse gærningene som kun holder seg selv hellige.

    Beklager å måtte si det, men hører vi på deg og dine sutre kopper og ikke gjør noe nå så vil vi få svi så jævelig i fremtiden for akkurat det. Problemene forsvinner ikke skjønner du selv om vi gir etter, tvert i mot forsterker de seg for disse gutta er ikke ute etter å styre et eller to land, men et islamistisk styre for hele verden! Til mer penger og resusser de får til verre blir dette for deg eller meg i fremtiden. Merkelig at dere som er så i mot krig ikke kan innse at hvis du ønsker fred er du nødt til å ruste deg til krig. Hvorfor kan vi ikke holde oss til realitetene her isteden for å late som om disse taliban gutta blir snille bare vi gir dem afganistan? Når skal vi begynne å tenke på ALLES beste og gjøre en innsats for å knekke disse taliban gutta…. men nei, la oss heller sutre om hvor fælt krig er og stoppe det sånn halvveis, så har vi tretti år foran oss med enorme lidelser istedenfor et par år med lidelser. Det kommer til å gå liv tapt, men ikke i den skalaen som det blir hvis dere krigs sutrere får det som dere vil.

    Slik jeg ser det har vi to valg: enten å knuse dem en gang for alle eller leve i frykt for disse gutta for alltid….. hva nå enn det siste vil si av redsler og smerte for de stakkarane som bor der! Vet ikke om du har lagt merke til det, men de fleste fornuftige menneker flykter FRA dette, ikke til taliban styrte land…. Tankevekker!

  2. Hei Lurende, må nesten be deg om å lese innlegget en gang til. Du har dessverre misforstått poenget mitt. Tittelen «Krig er ekkelt» er en ironisering over Dagbladets holdning. Jeg er helt enig i at krig kan være nødvendig og ellers på linje med Obamas tale ift. begrepet «rettferdig krig».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s