Altfor Norge

 
For mye av det gode? (Flickr/CC/SpecialKRB)

 Den samme befolkningen som ikke lar sine landsmenn komme seg ut av trikken, før de selv skal presse seg inn, har nå latt seg fornærme over at verdens fremste politiske leder ikke kan utsette verdensproblemene til etter kaffen.  

I følge en måling i dagens VG er nesten halve befolkningen (44%) av en eller annen grunn fornærmet over Obamas ”uhøflighet”.  Kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal sammenliknet Obamas besøk med en gjest som snudde i døra. Nei, det er heller som en gjest som dropper kaffen etter middagen. Fordi huset hans brenner.

Høyres Andre Oktay Dahl kalte på NRK radio i morges Obamas besøk en marginalisering av prisen. Heldigvis advarte hans partifelle, Ivar Kristiansen, nordmenn for å blåse seg opp over dette. Bra.

Jeg fikk en viss forståelse for viktigheten av protokoll etter ti år i UD. Men en får jo håpe at nyreligiøse norske høflighets-jihaddister ikke prøver å overdøve Nobel-talen med «Drit i Guantanamo og fangevold, du må følge protokoll!» 

Ikke norsk-amerikansk toppmøte
For Norge å få lov til å dele ut Nobelprisen er den statsvitenskapelige varianten av å finne olje i Nordsjøen. Det gir oss stor internasjonal oppmerksomhet. Men det er viktig for det norske samfunnet å forstå at Nobelprisen er en internasjonal fredspris, som ikke deles ut på vegne av Norge, men på vegne av hele verden. Det er all grunn til å begrense Norges rolle i utdelingen av Nobels fredspris. 

Obamas besøk er ikke et statsbesøk. Han er her for å hente Nobel-prisen. Møtet mellom Obama og Stoltenberg er heller ikke et offisielt bilateralt politisk besøk. Det er imidlertid en kjærkommen anledning til endelig å få det møtet Bush nektet Stoltenberg og til og med dobbelt så langt som slike presidentsamtaler tradisjonelt er. Interessant nok er det Stoltenbergs (tidligere?) rival, Thorbjørn Jagland som gir ham denne muligheten.  

Det var ikke gitt at Obama tok i mot denne kontroversielle prisen. Det var en grunn til at han ventet så lenge med å takke for den. En god kontakt fra min tid ved Den norske ambassaden i Washington, som nå jobber nært Obama, sendte meg en sms rett etter tildelingen: «Thanks. But no thanks».

Om Obama hadde konsentrert seg utelukkende om amerikanske meningsmålinger kunne han sagt nei til prisen. Han kunne også sendt sin førstedame Michelle og blitt værende i København noen dager ekstra. Det ville verdenspolitikken hatt større nytte av.

Styrker båndene til USA
Forholdet til Norge vil uansett ikke forringes av at han er her, bare styrkes. Det er bare andre gang en sittende amerikansk president besøker landet. Da Clinton var i Oslo, harsellerte Washington Post over en halv side over at ekstatiske norske medier, som knapt nevnte Rabins minnemarkering og i stedet fokuserte på Pascal-besøk og Lewinsky-lookalikes. Dagbladets forside ble sitert: ”Drakk cola. Leste krim.”  

Svenskene er enda surere enn nordmennene, siden han ikke kommer dit i det hele tatt og dermed dropper den tradisjonelle gallaen i Stockholm. Det er som kjent svenskenes penger som deles ut. 

Historisk travel agenda
Verdens travleste politiske leder skal vitterlig lede USA (og landets mangslungne internasjonale nærvær) fra Grand Hotel. I tillegg til det pågående arbeidet med å få i gjennom helsereformen, skal han forberede sin egen tilstedeværelse på noe som tross alt er viktigere enn Nobel-sermonien – klimakonferansen i København. Og da har jeg ikke engang nevnt Afghanistan.  

Ja, Obama ønsker å avdramatisere oppmerksomheten rundt sin person. Men det var vel ikke slik at han inviterte seg selv hit. Det var Nobelkomitéen som ga ham en pris han selv innrømmet at han ikke fortjente.  

Sikkerhetsmessig er steder som Rådhusplassen og Oslo Spektrum et mareritt, det er all grunn til å begrense det offentlige nærværet. Tenk det nasjonale traumet om et attentatforsøk fant sted på norsk jord?  

Den endelige dommen
Dommen over om Obama har lykkes med sin utenrikspolitikk er det han selv som feller. I sin tale i Kabul 11. september 2011 på 10-årsdagen til terrorhandlingene i New York og Washington. Før det er det for tidlig å spå noe. Slik er det med såkalte  «preemptive»  Nobelpriser, hvor aktørens intensjoner, og ikke handlinger, skal avgjøre.  

For øvrig viste en medieundersøkelse foretatt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap etter 11. september at 60% av nyhetsdekning i norske aviser dreide seg om norske problemstillinger. Hvordan er det mulig? 

NRKs Anette Groth har fått lov til å stille det eneste spørsmålet fra pressen under besøket. La oss håpe det ikke blir «Don’t you just love it in Norway, Mr President?»


4 kommentarer om “Altfor Norge

 1. bra kommentar. den tar vinden ut av seilene vaare. da vi först leste overskriften tenkte vi nemlig, jöss, finnes det et norsk ord som heter höflighet?

 2. [«Men en får jo håpe at nyreligiøse norske høflighets-jihaddister ikke prøver å overdøve Nobel-talen med “Drit i Guantanamo og fangevold, du må følge protokoll!”…].
  Det er alltid herlig å treffe med en god rant. Nydelig!

 3. Vel nå er Obama snart i Norge og Bhatti ble buret inne av PST.
  Fanken er Bhatti her i landet da???Trodde han ville ta med seg sine barn og komme seg fortest mulig ut av dette forferdelige landet som han ikke vil la barna sine vokse opp i.Pakistan skulle han til for der er det nok bra.
  Hvorfor har du ikke dratt Bhatti?

  Velkommen til Norge Obama

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s