Mohammed-fryktighet

I ”Life of Brian” sier moren til Brian irritert til sønnens ivrige følgesvenner: ”He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy”. Media som insisterer på å knytte terrorister til Mohammed gjør ondskapen mer religiøs enn den egentlig er.

lifeofbrian
En gang var slike bilder noe norske myndigheter mente deres inbyggere ikke tålte.

Ingenting gjør islamstiske terrorister mer fornøyd enn å bli direkte assosiert med Mohammed. Det legtimiterer saken deres. Å drepe uskyldige i en guds navn er en praksis som mer enn noe annet krever at målet bokstavelig talt helliger midlene.

Islamister hevder de forsvarer islam og at vestlig krigføring i Midtøsten er en kamp mot islam. Ingen av delene er riktig.

Kamp mot islam vs. kamp mot terror
Vesten hevder at de kjemper en kamp mot terrorisme. Det er bare delvis riktig. Ja, våre ledere har et legitimt ønske om å beskytte sine innbyggere mot terrorangrep. Med det en ikke snakker så høyt om er regionens oljeressurser. Det siste er en erkjennelse som dessverre fortsatt sitter langt inne hos vestlige politikere.

Under Irak-krigen jobbet jeg som informasjonsrådgiver i sekretariatet til daværende utenriksminister Jan Petersen. På et møte med en liten krets på Petersens kontor i forkant av krigen ristet en avdelingsdirektør på hodet over at enkelte medier hevdet at Irak-krigen dreide seg om olje.

Som ung byråkrat var jeg naiv nok til å slå fast at: ”Det er vanskelig å unngå å kommentere at situasjonen i Irak også handler om olje, stabiliseringen av oljeleveransene har jo f.eks. stor betydning for verdensøkonomien”. Det ble helt stille, og jeg hørte aldri problemstillingen bli nevnt igjen på de møtene jeg deltok på.

Antidemokrater vs. antidemokrater
Den såkalte stabiliseringen av oljeleveransene gjør at Vesten i årevis har støttet antidemokratiske regimer som igjen har undertrykt antidemokratiske religionsbaserte grupper. De samme regimer har bare tillatt religiøse grupper å uttrykke sine frustrasjoner når det har vært rettet mot Vesten.

De rituelle ”Ned med USA”-demonstrasjonene foregår i stille overenskomst med makthaverne. De danske imanene som turnerte omkring med karikaturtegninger og opportun vranglære fikk turnere i fred.

11. september viste en gang for alle at denne kombinasjonen er livsfarlig. Vesten hadde allerede  flere allierte blant myndighetene i strategisk viktige land i Midtøsten. Men de hadde ikke allierte i befolkningene – den såkalte ”Arab street”.

Lærepengen USA fikk var at en måtte øke fokuset på ”public diplomacy”, som er diplomati rettet mot befolkningen, ikke bare myndighetene, i et annet land.

Religion vs. politikk
Karikaturebatten handler med andre ord ikke om at vestlige kommentatorer lar seg forundre og provosere at over at mange muslimer reagerer på Mohammed-illustrasjoner som om det var kryptonitt. Den handler som så mye annet tilsynelatende religiøst, om politikk. (Jeg har blogget om karikaturdebatten også her: Ekstraomganger i karikatursaken).

Opplysningstiden startet ved at borgerskapet stilte krav til den politiske eliten om deltakelse og religiøse lederes vranglære ble avslørt av vitenskapen. Slik vil den også gjennomføres i Midtøsten. Det er den politisk-demokratiske kampen som må støttes. Teppebombing av muslimer med Mohammed-karikaturer tester kanskje motet til journalister i fjerntliggende land, men er å ta blikket vekk fra ballen.


En kommentar om “Mohammed-fryktighet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s