Derfor vil Obama (til slutt) fortjene prisen

Når nesten samtlige i kommentarfeltet på Dagbladet.no er enige med en, er det gjerne grunn til uro. Tydelig at den uheldige Nobelprisen er blant få temaer som samler mer opphisselse enn landsforvisning av innvandrere, trygdede og byråkrater. Med slike venner… som Obama ville sagt om Nobelkomitéen.Dagbladet publiserte i dag en kronikk hvor jeg karakteriserer tildelingen av Nobel-prisen til USAs president Barack Obama som uheldig. Men det er ikke slik at Nobelkomitéen «går omkring og tildeler Nobelpriser – uten grunn». Komitéen prøvde, men bommet. Men som med Obama, så har intensjonene vært de beste-

 

(Flickr/CC/NatalieMaynor)
Og sola vil skinne. (Flickr/CC/NatalieMaynor)

Jeg presiserer også at jeg mener Jagland bør går av pga. sine dobbeltroller som gen.sekr. i Europarådet og styreleder for Bondevik-senteret, ikke fordi han gjorde Obama slik en thorbjørnetjeneste.

Obama vil innfri
Obama-tildelingen er feilkalkulert, men verken en skandale eller uten muligheter for å innfri. Og la det være klart: Jeg har stor tro på at Obama vil gjøre seg fortjent til Nobelprisen sin – på sikt.

Vi skal ikke gjennomføre en kollektiv nasjonal botsøvelse for å piske nederlaget inn i huden. Det er et priveligium for Norge å kunne dele ut Nobel-prisen. At Alfred Nobel skrev nabolandet inn i testamentet sitt var statsvitenskapens «finne olje i Nordsjøen».  

Nobelprisen er altså bra. Å bli kåret av FN til verdens beste land å leve er også bra bra. Kan gjerne diskuteres, men bra, det er det. Like lite som det noensinne har vært «typisk norsk å være god» har det  ikke plutselig blitt «typisk norsk å være teit», slik enkelte av mine meningsfeller i Dagbladets kommentarfelt mener.

Obama allerede nærmere målet
Siden han fikk Nobelprisen har Obama tatt et stort skritt nærmere å få vedtatt offentlig helsereform. Ikke bare har han siden innsettelsen lansert store planer – han har prøvd hardt å få dem gjennomført. Dette er t.o.m. langvarig Obama-skeptiker Paul Krugman nå overbevist om. Innen den mye omtalte nominasjonsfristen 13 dager etter innsettelsen hadde han t.o.m. rukket å strekke ut en historisk hånd til palestinerne. Ingen kan anklage Obama for ikke å prøve å omsette prat til politikk.

Av de som støtter Nobelprisen Rachel Maddow har en god gjennnomgang med mange relevante poenger for hvorfor Obama bør få prisen. E24s Elin Ørjasæter har også en velbegrunnet analyse om modigheten Nobelkomitéen viste.

I går kveld så jeg nok en gang en «60 Minutes»-dvd om Obama. Jeg gjentar gjerne at han er min generasjons fremste politiske talent. Han har revititalisert amerikansk offentlighet og invitert denne offentligheten aktivt inn i politikkutformingen. Bush sin presidentperiode var nesten verdt en antipris alene.

Unødvendig distraksjon
Jeg er ikke i tvil om at Obama vil gjøre Nobelprisutdelingen til en verdig og politisk interessant anledning. Poenget mitt var bare at han nå må bruke unødvendig mye krefter på nettopp dette og ville hatt større behov for prisen noen år fram i tid. En kontakt i National Security Council bekreftet dette til en tidligere UD-kollega med denne sms’en rett etter tildelingen: «Thanks, but no thanks».

Den avmålte norske pressen skal ikke ironisere for distansert over tildelingen. Det er nemlig ikke første gangen Norge blir star struck: Washington Post (WP) skrev en halvside under Clintons besøk bl.a. om Lewinsky-lookalike Helldal og Dagbladet-forsiden med «Drakk cola. Leste krim.» WP påpekte at poenget med besøket, Rabin-minnemarkeringen, knapt ble nevnt i norske medier.

BM diskresjon kreves
En vellykket utdelingsarrangement er også opp til Nobelkomitéen.  Jo mindre vi ser av komitémedlemmene i avisspaltene under utdelingen, jo bedre. Jo lengre bak Obama Jagland beveger seg i lett passgang, jo bedre. Men jeg er litt redd for at Jagland ikke bare allerede har hengt opp  Obama-bildet sitt, men at det er bildet av Jagland som holder bildet av Obama som nå henger over peisen i Strasbourg.

Det er ikke for tidlig å begynne å skrive de pressepunktene om at det er atomnedrustning som er poenget med denne prisen. Mer «Now that president Obama has shelved the troublesome missile shield…» Mindre «Yes, we can save the world, hand in hand, city and land…»


3 kommentarer om “Derfor vil Obama (til slutt) fortjene prisen

  1. «Når nærmest samtlige på Dagbladet.no er enige med en, er det gjerne grunn til uro. All grunn til å tro at mange av disse er de samme som daglig mener at alle innvandrere, trygdede og byråkrater fører verden mot stupet – uten grunn. Med slike venner… som Obama ville sagt om Nobelkomitéen.»

    Dette blir for enkelt. Veldig mange synes i utgangspunktet at dette var et dårlig, eller i beste fall merkelig, valg. Dette vil nødvendigvis inkludere mange som ellers uenige med hverandre på de fleste områder.

    Men jeg er ikke overrasket over at mange føler det slik. Jeg skrev litt om dette tidligere denne uken. Det er plagsomt å står for det samme som folk man avskyr.

    1. Godt formulert poeng i bloggen din, Bjørn Stærk. Men usikker på hvor viktig poenget er. Mitt ene ørlille poeng omkring dette, i løpet av to blogginnlegg, var mest kåserende. Oppfatter heller ikke kritikerne i to politiske leire. Heller at den ene gruppen mener tildelingen var politisk uklok (her finnes vi både høyre og venstre), den andre at Jagland og Nobelkomiteen har liten eller ingen eksistensberettigelse. Den siste gruppen har i hvert fall ikke jeg noe behov for å polemisere med. Det som er viktig nå er å fokusere på at opplegget omkring seremonien får et størst mulig politisk innhold og at Norge bidrar til, ikke later som vi styrer, amerikanske handlingsvalg internasjonalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s