Venstre sitter fortsatt med nøkkelen til borgerlig valgseier i 2013

Fra en nylig avdød til en annen: «Nobody puts Venstre in a corner.» Frp og Høyre bør snarest dempe gleden over å ha blitt kvittet seg med det borgerlige sentrum. En borgerlig regjering ved neste valg er utenkelig uten støtte fra sentrum.

Her er ny Venstre-vekst på 14 punkter:

1. Har Frp og Høyre glemt at Venstre og Krf også er borgerlige partier? Kanskje de skulle være litt bekymret for at partiene tar med sine mandater til andre siden av sentrum? De rød-grønne har nemlig også sitt eget sentrumsparti, Senterpartiet, og har vært smarte nok til å la være å kvitte seg med det.

2. Både Høyre og Frp burde gjort som Ap og ikke utfordret sine statistisk svakeste ledd. Frp gikk rett inn i fellen de rødgrønne la opp til. Ved å presse Venstre, måtte Sponheim bruke all sin småparti-tilmålte taletid på å snakke konstellasjoner og ikke politikk

3. Sponheim gikk med andre ord i samme felle. (Som nylig avdøde Patrick Swayze fra «Dirty Dancing» kunne ingen putte Sponheim «in a corner»). Men hva skulle han ha gjort annerledes? Tallene viser at Venstres medlemmer støttet opp om denne linjen. Og bare 3% av Venstres velgere ville som kjent samarbeide tett med Frp. Den kjente motbakkeløperen burde imidlertid rasjonert med kreftene.

4. Et Venstre som hadde begynt å lage ulne kompromisser med Frp ville – i tillegg til bare å gi Høyre sine stemmer tilbake fra forrige valg – mistet store grupper kjernevelgere.

5. Frp er nok en gang store, men uten makt. De har aldri sittet i regjering. Venstre er et lite parti med mye regjeringserfaring. Kanskje er det Frp som bør ta leksjoner i maktpolitikk fra Venstre? Makt er nemlig mer enn å presse gjennom sin vilje. Makt skapes gjennom det klassiske ”gi og ta” som heter samarbeid.

6. Det å sitte i regjering innebærer å vise ansvarlighet overfor dem som alle andre enn Frp oppfatter som folk flest – nemlig flertallet i landet. Det er derfor partier som er små ved valg, men har bred politisk appell, allikevel kan sitte i regjering. Og det er derfor partier som er store ved valg, men som har svært begrenset politisk appell utover eget parti, ikke kan sitte i regjering.

7. Høyre og Frp ser ut ikke ut til å være i nærheten av å få nok stemmer til å regjere alene. Hvor er de gjenværende stemmene? I sentrum. De som de nettopp kvittet seg med.

8. De blå-blå kommer ikke utenom sentrum. Enkel leksjon i forhandlingsteknikk, Frp: I en forhandlingssituasjon hvor A vil forhandle med B, men B ikke liker As forhandlingskort, så er det altså A som må finne fram noen nye kort.

9. Høyre må flytte seg til høyre. Partiet, som nå nærmer seg anstendig sentrumsparti, må slutte å plukke småstemmer hos småpartiene i sentrum og vandre til de store beitemarkene. Her vil et litt mer uanstendig Høyre kunne stjele mange Frp-plagg mens populistene bader i egen post-valg fortreffelighet.

10. Per i dag er Venstre og Krf ikke i nærheten av å kunne sitte i regjering med Frp. Det betyr at det er Frp som må nærme seg sentrum og ikke sentrum som må nærme seg Frp. Helst ganske raskt og sprangvis. Først da kan sentrum samarbeide forpliktende. Og først da blir det borgerlig flertall.

11. Kanskje var det et selvmordsangrep Sponheim utløste mot Frp. Neste gang kan en bruke en enda større bombe (sorry, Sponheim, men det finnes større) som samtidig ikke innebærer at en utsletter seg selv. Det heter EU. Ikke bare har det en historisk tendens til mer enn halvere Frp, som ikke engang vil diskutere saken, det vil reise alle de andre spørsmålene som Frp liker dårlig: miljø, internasjonal solidaritet, utviklingshjelp. Spørsmål som Ap til forveksling også sliter med å snakke om i det siste. Venstre har visst en ufullført landsmøteprosess angående EU.

12. De andre sakene? Blir vel ikke mindre behov for forskning, innovasjon, integering og deltakerdemokrati framover?

13. Borghild Tenden og Trine Skei Grande er solide damer som vil gjøre en solid jobb på Stortinget. De vil ikke la Venstre forsvinne. Men på partikontoret bør byggingen begynne. 3,9 er et godt utgangspunkt for å utfordre sin gjenværende medlemsmasse ved å utfordre sin potensielle velgermasse.

14. Her et forslag til valgkamp-plakat 2013: Jeg flyttet nylig hjem fra Brussel. På byens flyplass henger det et stort banner for flyselskapet SN Brussels. ”Some people prefer cheap tickets. Others prefer flexible flights. We agree.” Det er en grunn til at mennesker har to hjerneceller, det gjør det for eksempel mulig å tenke minst to tanker på likt. ”Noen foretrekker individuell frihet. Andre foretrekker kollektiv samhold. Venstre er enig.” Makten i Norge har alltid gått gjennom sentrum og vil fortsette å gå gjennom sentrum. Da er det ikke dumt å være plassert i sentrum.


8 kommentarer om “Venstre sitter fortsatt med nøkkelen til borgerlig valgseier i 2013

 1. Svært enig med deg. Særlig punkt 10. Det er feil å plassere skylden hos Venstre når Siv som ønsker å bli statsminister kommer men krasse usakelige innlegg som er uspiselige blant velgere som tenker litt lengre enn neste realityshow.

  En statsminister skal bl.a være Norges stemme ut i verden, og det befordrer en viss respekt for andre mennesker og kulturer. De tar opp mange gode problemstillinger, men det faller ikke i god jord når retorikken er helt forferdelig. (F.eks uttalelser som tolkes dit at «alle» asylsøkere selger dop og voldtar)

  Jeg vet om mange som stemte rødt for å ikke bidra til en samarbeidsregjering med FrP som største parti. Når FrP blir litt mer «modne» og modifiserer sitt bastante syn på f.eks miljø og Israel vil et samarbeid med sentrum være mulig.

  1. HVIS venstre stiller liste neste stortingsvalg
   får de forhåpentligvis ingen mandater.
   en stemme til venstre er bortkastet.
   hilsen tom

 2. Samtidig tror jeg Venstre skal bære frem noen «større» merkesaker–hva med rettstaten, den personlige integritet og frihet til forskjellighet?

  KrF har Kinder, Küche und Kirche, Senterpartiet har de venstrevidde «utkantstrøkene» (jeg har litt vanskelig for å se hvordan det appellerer til selvstendig næringsdrivende bønder, jfr. Venstre i Danmark) — Venstre må her tydelig få frem hva de står for. Jeg håper vi ser et fremtidsoptimistisk parti med troen på det moderne Norge, et parti som kan gå for både den individuelle friheten og samfunnet, et parti for et integrert og selvstendig Europa (gitt utfallet av avstemningen i Irland).

  Helt til sist kunne jeg tenke meg en annen valgordning – det nåværende systemet innbyr til blokkdannelser og «take it or leave it»-alternativer. Samtidig med at man ruller ut elektronisk stemmegivning i norske stemmelokaler, bør man skifte til «Proprotional representation – Single transferable vote». Hvis man som velger kunne ha flere preferanser om ens stemme kunne overføres til andre lister / kandidater ville vi kanskje hatt et annet resultat — eller tilmed en helt annen valgkamp.

  PS! Jeg har vært endel innom Dublin Lufthavn det siste året. Kjøret på «cheap tickets» er helt enormt — aldri om jeg kommer til å godta et slikt «individuell frihet» eller «kollektivt samhold»-samfunn!

 3. Venstre hører hjemme på den borgerlige siden, de ser på individet som den viktigste enhet i samfunnet, ikke kollektivet.

  Krf derimot… jeg trenger vel ikke på påpeke de kollektivistiske trekkene ved religion..

  Slik trenden er nå, så er Unge Venstre, Unge Høyre og FRPU deler alle en ting.. de er ideologiske liberalister. Dette er en plattform man kan bygge videre på.

  Prediksjon: SV går av når oljeboringen er et faktum, Krf blir absorbert inn i AP. Kristenfolket i AP stemmer heller Krf, og AP mister sine fordeler med å ligge langt over 30%.

  Venstre ledet av Elvestuen trekker seg mot Høyre og FRP gjør det samme. Det etableres en felles plattform for disse tre partiene.

  3 år går og missnøyen mot de rødgrønne stiger og stiger, samtidig som de nye borgerlige fremstår som et enda klarere alternativ. Behovet for borgerlig politikk vil være enda mer trengende, det vil være lange helsekøer, stadig tregere offentlig sektor sov.

  Høyre får en ny vind, V tar stemmer fra folk som svever mellom AP og V som ikke er fornøyd med dobbel dose av verdikonservative i SP og Krf. FRP forsetter å kapre nye velgere og tradisjonelle arbeidere.

  V: 7%
  H: 20%
  FRP: 24%

 4. «Det å sitte i regjering innebærer å vise ansvarlighet overfor dem som alle andre enn Frp oppfatter som folk flest – nemlig flertallet i landet»

  Dette resonnementet er bare tøv. Å ville sløse penger på noen få kunstnere og aviser er ikke å vise ansvarlighet ovenfor flertallet. Å ta hensyn til hva flertallet virkelig vil ha (det folk bruker pengene sine på) ved å la økonomisk etterspørsel være gjeldende, er jo nettopp hva FrP gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s