No, we can’t

Norske politikere innledet valgkampen med å spørre seg: What would Obama do? Ikke det norske politikere har gjort i årets valgkamp, i hvert fall.  
(Flickr/CC)
(Flickr/CC)

Yes, we can. Gitt disse, disse og disse betingelsene.

Tenk om en Obama-tale var blitt holdt av en norsk politiker i valgkampen (illustrert ved tilfeldig valgt tale fra South Carolina):

Yes, we can. It was a creed written into the founding documents that declared the destiny of a nation. Vi må bare lete oss gjennom de mange tusen rettsaktene vi har tatt inn fra EU siden 1994 og enda ikke har rukket å diskutere med befolkningen.

Yes, we can. It was whispered by slaves and abolitionists as they blazed a trail toward freedom through the darkest of nights. Men de mange tusen papirløse asylsøkerne som bor her ulovlig og jobber på slavekontrakter kan vi jo ikke hjelpe, de er jo papirløse. Cogito ergo summa summarum: Jeg tenker ikke på dem, ergo eksisterer de ikke.

Yes, we can. It was sung by immigrants as they struck out from distant shores and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness. Men først må de lære seg å snakke norsk. Og så må de lære seg å være norsk. Slik vi lærer oss spansk og oppfører oss som spanjoler i Spania. Hva det betyr å være norsk? Det får de finne ut av selv, vi kan ikke gjøre alt for dem.

Yes, we can. It was the call of workers who organized; Men vi kan ikke tillate at gjestearbeidere tar jobbene våre, women who reached for the ballot; Her er en hjelpende kvoteringshånd, så slipper dere å anstrenge dere, a President who chose the moon as our new frontier; Men den virkelige månelandingen er nok å produsere masse forurensing og så bore et hull i jorda og gjemme det unna, and a King who took us to the mountaintop and pointed the way to the Promised Land; Joda, Kongen er invitert til åpningen av Holmenkollen. Men i år må han betale billlett, for vi er bittelitt over budsjettet.

Yes, we can to justice and equality. Men først må vi bare se nærmere på denne Schengen-avtalen om felleseuropeisk justissamarbeid. Det var ingen som fortalte oss at den innebar vi måtte passere tiggere på vei til jobb. Og noen av dem ser ut som sigøynere.

Yes, we can to opportunity and prosperity. Det er opportunisme og proteksjonisme på norsk, ikke sant?

Yes, we can heal this nation. Men som det står på denne sammenkrøllede servietten, så garanterer vi å ikke samarbeide med andre enn våre egne selvbilder.

Yes, we can repair this world. Men ikke gjennom EU, fordi da er det ikke sikkert at vi får bestemme alt selv. Og ikke gjennom FN, fordi han koreaneren er ikke så smilende og hyggelig som koreanere flest. Og ikke gjennom NATO, fordi da må vi kanskje bruke disse våpnene vi selv produserer og eksporterer til verden.

Yes, we can. We are not as divided as our politics suggests. Vent litt, må bare høre hva Kyrre Nakkim mener.

Yes, we can. Gitt disse, disse og disse betingelsene.


3 kommentarer om “No, we can’t

  1. Eirik, jeg leser innleggene dine med interesse. Jeg håper også politikerne våre har din blogg på sine favoritter! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s