Verden er et annet sted

Som Jaa9 og OnklP ville sagt om de jobbet i norsk media: Du ser ’em har krig, du ser ’em har krise, du ser ’em har internasjonale konjunkturer. Du ser ’em bare glir forbi. Hvorfor passerer utenrikspolitikk så umerket forbi norsk valgkamp?

(Flickr/CC/Photogestion)
(Flickr/CC/Photogestion)

Mens norsk media henger utenfor celledøren til nordmennene fengslet i Kongo, lar de muligheten forsvinne til å skrive om hvorfor vondt går til verre i verdens verste land.

Mens norsk media lurer på om Ban ki-Moon tar seg nær av kritikk, lar norsk media muligheten forsvinne til å skrive om hvordan FNs svekkede legitimitet skaper truende stillstand i globale konflikter.

Men norsk media samler inn krøllete servietter med garantier fra politikere som ikke vil samarbeide med andre enn sine egne selvbilder, forandrer EU Europa og Norge uten at Norge verken vet nok om hva som skjer eller er ordentlig i stand til å påvirke det. 

Kriseprat
Joda, utenlandske medier fikk med seg det norsk media kalte «Juul-skandalen». De valgte imidlertid å skrive om det som faktisk var saken. FN er i krise. Det er ikke Ban ki-Moons skyld, men han gjør ikke nok for å rette på det. Det er altså FN, ikke Ban ki-Moon som er i krise. Weekendavisen skrev en helside om det.

Norsk media latet til å tro at FN har en bookingansvarlig som tråler utenlandsk media på jakt etter pust av kritikk, for så å avlyse besøk med tynne unnskyldninger om dårlig  korresponderende flyruter i Skandinavia. Så kom generalsekretæren likevel, smilende uberørt av norsk verdenshistories Cuba-krise.

Send hjem diplomatene
Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes spurte i forrige uke om ikke vi likegodt skal stenge ambassadene og sende diplomatene hjem. Andre kunne visst gjøre jobben bedre, uten at det ble spesifisert hvem disse andre var. Utenriksjournalister? Dagsavisens Arne Strand skrev under tsunamien at et par journalister på nett kunne gjort en bedre jobb enn UD.

Kritikken var basert på Carne Ross’ organisasjon «The Independent Diplomat». Boken til Ross er et nyttig korreks, men som nr. to i EUs rådssekretariat Robert Cooper sa på boklanseringen: «Kritikken er interessant, men hva er alternativet?». Bokens mest interessante sider er Ross’ beskrivelse av hvordan egne kolleger ved Den britiske FN-delegasjonen tilpasset sin informasjon foran Irak-krigen til Bush’ agenda.

Public diplomacy
Utenriksdepartementet har blitt langt, langt flinkere til å informere. Det er sikkert rom for å informere enda tydeligere overfor dem blant mediene og publikum som tror diplomater får all sin ernæring gjennom centimenterstore porsjoner med tannpirkere i. Hvilke steder er det ”gode dialoger” ikke lenger er så gode? Steder den ”løpende utviklingen” har løpt løpsk? Noen saker som kan erstatte fedmefokus i hvert fall ut valgkampen? 

Samfunnsborgerne har ved å ta teknologien i egne hender sørget for den moderne oppfyllelse av det Habermas kalte borgerlig offentlighet. Det som er blitt kalt den femte statsmakt har blitt en nyttig demokratisk korreks til det fjerde. Med det presenteres også nye muligheter for UD og andre departementer å drive såkalt public diplomacy. For public diplomacy er ikke bare glasuren på en ferdig politikk, den stiller krav som pressemeldingene aldri kan innfri.

En kan ikke lenger vente til blekket har tørket i traktatene før en begynner å selge politiske løsninger. Den nye offentligheten nøyer seg ikke med forsiktige forbehold, men krever å kunne følge prosessen også før politiske avtaler signeres. Plutselig er det byråkratiet som må spille på borgernes arena.

Utlandet er blitt norsk valgkamps annerledesland
Mens UD har lekkasjesalg på hemmelige dokumenter om dagen, bør media  bør ta sin del av ansvaret for at utlandet er blitt norsk valgkamps annerledesland. Det går an å resonnere på egenhånd om verdens gang, mens en sitter og venter på neste lekkasje.


12 kommentarer om “Verden er et annet sted

 1. Ja, verden er alltid et helt annet sted når det kommer til dødsstraff. Men, udi liker tydeligvis heller å bruke mye penger og store ressurser på annet tøv etc. å få innvandrerbarn hjemsendt fra utlandet. Vi lever dessverre i en verden styrt av illuminati, hvor mektige personer i eliten ønsker å skape ett helvete for mennesker på lavere samfunnsnivåer. En vet aldri når du snakker til disse djevlene. De er over alt, uansett tid og sted – stol aldri på noen; ikke en blogger engang! 🙂

 2. Hva forskjellen på 5x og 6x dødsstraff er? Skulle tro det holdt med en.
  Saken er det hvis dem krever dødsstraff for alle forhold (en straff per punkt) så vil det si at hvis dem blir frifunnet (ta Kongo-saken) for spion og draps anklager og funnet skyldige i de andre anklagene så får aktor uansett vilja si.
  Det vil da si at aktor har sikret seg på alle mulig tenklige måter at dissa gutt blir henrettet.
  Noe han vil for å ikke tape alt for mye ansikt når han skjønner at det ikke kommer ei krone.

  Til blogger.
  Man kan undres hva UD egentlig bruker tid og penger på.

 3. Hva hjelper det med penger hvis de er skyldige.
  Skal norge betale ut en drapsmann?
  Nei,nå får fornuften seire og ikke følelsene,har de drept noen,må de ta den straffen som landets lover tilsier.Hva med amerika,mange med dødsdommer der,skal vi slette amerika fra «vennejengen» til norge av den grunn.
  Det hele er så veldig feil,det er ikke bare å rope når mann har driti seg ut.
  Selvfølgelig synd på ALLE som får dødsstraff,men det er jo grunner for det.
  De har vel «moen og liland»saker i Kongo også?
  Ikke bare norge som driter på draget.
  Bruk i alle fall ikke skattepengene på dette,kronerulling for de følsomme er bedre i så fall.

 4. Kanskje det er slik at utenrikspolitikken må komme i annen rekke når det er så uendelig lite som fungerer for dem som faktisk trenger en utstrakt hånd her?

 5. Ja,du kan jo feks.prøve å få hjelp til bilett hjem om du blir ranet i Thailand.
  Eks.En normann 60 år,har gått på bommen utenfor ambasaden i bangkok i 2-To år,uten å få hjelp.Han fikk noen kr.av oss,men et lite lån,kunne de ikke gi,da han var arbeidsløs.
  Det er UD det!!

 6. Er ti en viss grad enig med Agent 006. Har de gjort noe galt så skal man bli straffet. Men jeg mener straff-skyld ikke er tema her da det virker som om de to Nordmennene er blitt kidnappet av den Kongolesiske stat(hvis det egentlig finnes en stat), og krever nå penger av den Norske stat for tort å svie som ingen kan bevise noe som helst. Det er en ting. Det andre er jo det at Norge er jo så glad i å ta imot innvandrere som det er synd på. Hvorfor ikke ta imot/hente noen av sine egne? Eller er ikke Nordmenn gode nok? Norge er jo så utrolig imot dødsstraff at vi lar andre syndebukker leve i beste velgående her i Norge og så skal vi ikke gjøre det samme med et par Nordmenn som har driti på draget. Eller det vet vi egentlig ingenting om…så ja..UDI/utenriksministere og utenrikspolitikk er forståelig. Det finnes ikke en politiker lenger med karakter-styrke nok til å kunne gjennomføre noe som helst ut i fra mitt synspunkt.

 7. Det jeg egentlig mener,er at de tok en sjanse da de dro til dettte landet,de var klar over alle problemene dette landet har,å må selv ta konsekvensene for sine handlinger.
  Hvem vet om skyld?
  De kan være 100% skyldige,glem følelser og sett sammen alle de punktene disse (proffe militære) har gjort feil,å da er ikke tanken for skyld i drap langt borte.
  Jeg er ikke med på å betale for lykkejegere,det får de gjøre selv,som så mange andre har måtte gjort før dem.

  1. Det har seg faktisk slik at det er minst like farlig å kaste seg ut fra Trollveggen, stå utfor i enkelte bakker, og å gjøre en haug med andre sportslige finurligheter. Og de som driver med slikt reddes og lappes sammen av akkurat samme budsjettet som disse evt skal hente noen kroner fra.
   Sånn er det bare.

 8. Ante ikke at det var så mange dømmesyke mennesker her i landet før jeg begynte å lese disse leserinnleggene. Bastante uttalelser om at de er skyldige og fantasifulle begrunnelser, tuftet på at de har vært soldater. Til saken: Det er høyst usannsynlig at disse guttene har drept sjåføren som skulle kjøre dem til Uganda. De visste at de var i et farlig område og var helt avhengig av denne sjåføren. Skulle de ha myrdet han for noen få dollar, mens de var omgitt av svarte med et uttalt hat til hvite. Det blir for dumt. Går ut fra at det er opplagt for de fleste at her står det andre bak, muligens de andre passasjerene i ledtog med noen som ventet i bushen. Antar at også retten er klar over dette, og derfor har lagt på alle disse andre beskyldingene, helgardering for dødsstraff med andre ord. Det er virkelig trist at det finnes så mange «mindre begavede» mennesker også her i Norge som ikke ser sammenhengen. Håper inderlig at den nye advokaten klarer å bevege Støre & co til å handle.

 9. Velkommen Minnie,ser ut som om du dømmer også,etter hvilken begrunnelse,vet du vel best selv.Du var i alle fall ikke sammen med gutta du heller,så leng ikke med leppa til andre,da du er ganske ubegavet i dette også..

 10. Når noen kaster seg utfor trollveggen uten å ha innhentet tillatelse,å de må reddes,ja da får de også ta regninga.Det har mange fått erfare.
  Å gjøre noe på hjemmebane hvor man betaler avifter for alt,det er også greit,men sammenlign ikke Kongo og norge.
  Dette er drap de er siktet og tiltalt for,ikke tyveri av gotterier.
  Når man legger sammen alle «feilene» disse to har gjort,ja å de er utlært i Telemarksbat,det sier hvor mye denne bat,er verd,om alle er som disse to.Det kommer historier om alt som ikke har med saken å gjøre,de juger hele veien,det forstår vel alle? Eller tydligvis ikke.Så serveres det at de kan ha blitt ranet,ja,for hva? Kansje det var dop i baggen,eller andre verdifulle varer som noen ville ha.Men skyld i at de er i situasjonen,ja det er de.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s