Nå er det Juul igjen

Ikke akkurat Cuba-krisen, men oppsiktsvekkende på en ellers søvndyssende arena. Norge og FN driver ikke-gjensidig, eskalerende taktikkeri i forkant av planlagt Ban ki-Moon-besøk: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3231694.ece.

Det skjer tilsynelatede på et prosessuelt nivå: Støre ønsker på nytt velkommen, Ban ki-Moons folk svarer ikke. FN har enda ikke å bekrefte besøket.

Et avlyst besøk ville være oppsiktsvekkende. Norge er så sentral som premissleverandør for FN, både politisk og økonomisk, at et slik avslag skal begrunnes med en elevert krise for ikke å slå tilbake på generalsekretæren selv. Han risikerer med rette å mistenkes for forfengelighet.

Men det er all grunn til å tro at han kommer, smiler, avviser blidt og overbærende personlige spørsmål – og fokuserer på politikk. Så vil alt dette være over. Det som forhåpentlig vil være innledet er Norge i frontlinjen på såkalt FN-reform (intern omorganisering i håp om mer politisk effektivitet) som oppreist, artikulert og aldri så lite plagsom. 

Obamas stabsjef Rahm Emmanuel beskriver det slik «Ingen grunn til å kaste bort en god krise». Skaden er allerede skjedd. Ban ki-Moon vet nå at Norge er rastløse og at de vurderer hans personlige lederstil som en del av problemet. Det fremste i et meget godt notat var at Juul linket beskrivelsene av generalsekretærens lederstil til politiske prosesser. Dette bør ikke være et smilende «ser fram til fortsatt godt samarbeid»-møte.

Møtet bør ta tak i FN-reform på en offensiv måte. Det viste Mona Juuls notat at Norge gjør. I interne UD-dokumenter. Den stemmen som forhåpentlig sier noe liknende i FNs korridorer kan nå nærme seg mikrofonstativene. Forventningene er ikke møtt. Tiden er inne til å trappe opp innsatsen. 

På pressekonferansen etterpå bør Ban ki-Moon forventes å redegjøre for hva som kan gjøres annerledes for å møte disse forventningene. For Norge er ikke alene om dem. Men vi er nå inntil videre bjellesauen i FN-bygningen på dette feltet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s